Sakit Pinggang Tanda Hamil Muda



Nyeri Punggung Bawah Gejala Penyebab Dan Cara

Tanda Dan ciri-ciri Hamil sebelum period

Assalammualaikum... Alhamdullilah,Hari ini nak share pengalaman semasa hamil dulu,walaupun dah 8 tahun menjangkaunya usia my boy,pengalaman masih di ingatan ..hehe😜 jadi apa2 nak tanya di alu- alukan..Cik na sedia menjawap dengan ikhlas..😚

Tanda-tanda hamil

Bagi pasangan suami-istri, kehamilan ini adalah saat yang ditunggu-tunggu, meskipun ada yang menangguhkannya. Begitu juga sebaliknya yang menanti-nanti akan kehamilan sehingga tidak mahu ketinggalan dan mencari tanda-tanda awal kehamilan itu.

okay, untuk menambah pengetahuan dan  info mengenai ciri wanita hamil, berikut Cik Na akan menceritakan pengalaman Cik Na semasa hamil dahulu, pengalaman Cik Na sendiri.Tapi!!! diingatkan ya...tak semua tanda-tanda sama bagi setiap wanita dan ibu-ibu yang hamil,kerana setiap tubuh manusia berlainan,cuma sebagai rujukan boleh la..kut-kut ada yang serupa..hehehe :)  20 tanda awal kehamilan yang umum terjadi pada wanita hamil. 1. Payudara bengkak dan lembut Nyeri (nyilu)atau keras di payudara adalah salah satu gejala kehamilan yang paling umum. Di awal kehamilan, payudara akan mengisi dan berubah bentuk karena mempersiapkan diri untuk menghasilkan ASI(susu). Payudara pun akan menjadi sangat lembut dan sensitif selama beberapa bulan. Namun perlu diingat,tidak semua wanita mengalami perubahan ini, terutama jika mereka telah menggunakan pil hormon, Selain payudara yang membengkak, salah satu tanda lainnya adalah dengan area aerola warnanya menjadi lebih gelap(kehitaman) **Tanda ni Cik na rasa 2 weeks before nak period,mase tu ingat nak period,sbb bila nak period kadang-kadang terasa juga sakit dan keras,rasa tegang je hehehe..tapi yang lainnya bila nipples sakit...uihhh sentuh sikit je dah sakit..masa cik na nak pakai bra,or nak bedak pun if terkena mak aiii!!tapi bab yg kehitaman tu tkde pula..sama aje..cuma dekat nipples tengah2 tu ada nampak mcm putih2..masa tu fikir "aku ni sakit breast ke"hahaha maklumla masa tu muda lagi,info kureng hihi..sampai cik na g hospital tanya,dh x pasal kena tunjuk kat doctor..malu haihh!! :p  (rupanya sbb mengandung) 2. Perubahan Bentuk tubuh Bukan hanya perut yang membesar ketika seorang wanita mengalami kehamilan. Namun beberapa area lain seperti peha,dada serta lengan biasanya akan ikut mengalami pembengkakan.   **Yang ni cik na rasa perubahan pada tang Pipi..awat la nampak lagi pau ni..huhu..bab perut takde pulak berubah mana..then perubahan ketara semasa kandungan dah 5 bulan keatas..semua nya membesar bukan bengkak lagi..hahaha..lengan,dan pipi la paling ketara. 3. Buang Air Kecil Makin Sering & lebih dari biasa Saat hamil, janin yang membesar di rahim akan menekan salur kencing sehingga frekuensi buang air kecil pun akan bertambah.Pundi kencing juga lebih cepat dipenuhi urine dan keinginan untuk buang air kecil menjadi lebih. **Bab ni memang ketara,3 weeks before due period lagi asyik nak PP aje,dah la mmg slalu PP hahaha,makin menjadi-jadi pulak..rasa baru lagi keluar toilet,tak sempat nak ddk ke wt kerja ke..alik-alik ke toilet la jawabnya..nak2 kalo dh nak tido lagila menjadi-jadi pulak ke toilet,aduh penat tau!! bila dah makin banyak bulannya tok sah ckpla..mmg lagi teruk,even nk g berjalan lagi rasa malas..kena berhenti banyak kali sbb nak ke toilet,dah kalo tempat ada toilet..kalo atas higway??fikir la sendiri...hahahaaha 4. Mudah Lelah Di awal kehamilan, Anda akan merasa mudah lelah/penat/letih. Rasanya Anda ingin bermalas-malasan saja di tempat tidur. Hal ini terjadi karena tubuh sedang menyesuaikan diri dengan adanya makhluk baru. Peningkatna hormon progesteron juga sering dihubungkan dengan tanda keempat ini. Selain itu Anda akan jadi mudah letih ,karena menurunnya kadar gula darah dan tekanan darah. **Cik na bab letih ni tkde la rasa sgt masa sebelum tahu hamil tue..cuma rasa mengantuk tu ada,tapi cik na jenis yg ssh tido,cuma rasa mengantuk tu mmg lain macam,tak sma mcm selalu..mata jadi kelabu..berair..tapi badan mmg rasa lesu je..pastu pening bawah leher..agaknya sbb tekanan darah turun la tue..sbb sejak awl kehamilan sampai 8 bulan mmg cik na ada problem gula dan hb dalam darah rendah..rendah sgt-sgt..(nanti cik na cerita pengalaman mengandung anak 1) 5. Mual (Morning Sickness) Mual adalah gejala kehamilan yang paling umum. Rasa mual itu terjadi karena peningkatan hormon HCG (Human Chorionic Gonadotrophin). Peningkatan hormon HCG ini menyebabkan rasa pedih pada lapisan perut sehingga menimbulkan rasa mual. Biasanya rasa mual ini akan pergi seiring Anda memasuki trimester kedua kehamilan. Selain mual, Anda juga merasa lebih sensitif pada bau tertentu. Sejumlah orang menduga, gejala ini terjadi agar wanita hamil tidak mudah makan sembarangan sehingga melindungi bayi dari racun yang berbahaya. **Rasa mual ni Cik na rasa 3 hari selepas due period..mase tu mmg dh rasa lain..rasa payau kat mulut..asyik nak meludah je..air liur jd banyak..pastu hari ke4,mase selepas subuh..kat kuantan masa tue..hehe..terus muntah hijau..puh!!pahit benar..lepas pada tu start la muntah2 sampai 6 bulan..:( lembit dibuatnya..dah la tak bleh bau ubat..sure terbalik la perut aku..hahaha,bab bau makanan okay aje semua..boleh je..cuma makan je mesti kuar balik..yg tak bleh bau adalah UBAT!! 6. Terlambat Haid Salah satu tanda kehamilan yang paling jelas adalah terlambat datang bulan. Namun tidak semua terlambat dtg bulan tersebut diertikan sebagai kehamilan. Anda mungkin saja lambat haid karena stres, diet atau gangguan hormon. Selain itu, beberapa wanita juga mungkin mengalami pendarahan atau spotting (timbul bercak darah). Segera berjumpa doktor mengenai masalah tersebut. **Memang la lewat 4 hari je Cik na dah pergi cek,terus positif..tapi masa tu dlm pukul 10 pagi mcm tue..doctor bagi tahu dah sebulan lebih..pasal pendarahan atau sportting mmg tak terjadi pd diri Cik na...tapi masa hamil kali kedua tahun lepas ada berlaku(nanti Cik na cerita k)dah rezeki takde :( 7. Perubahan Mood Wanita hamil memiliki mood yang mudah berubah.Mungkin saja di satu masa, Anda merasa sangat bahagia, namun beberapa waktu kemudian Anda jadi marah pada suami hanya kerana masalah simple. Tidak perlu risau akan perubahaan mood ini karena normal. Mood berubah karena terjadinya perubahan hormon secara mendadak di tubuh Anda. Kalau Anda merasakan hal tersebut, itu terjadi karena tubuh sedang menyesuaikan diri dengan kehadiran hormon baru. **Mood?rasa nya ada kut..rasa nak lagi manja ngan suami..rasa macam ngade-ngada pun ada..hehe,rasa nak marah tu tkde la pulak..tapi sebelum hamil mmg kuat marah..tertukar plak :P tapi banyak nya rasa tk bleh renggang ngan en suami...hahaha mood yg jadi pd Cik na ...manja dan sedih..kdg2 termenangis sorang2..:( sayu je hati...kdg2 takde sbb apa pun huhu. 9. Munculnya bercak darah atau flek Bercak darah ini muncul sebelum menstruasi yang akan datang, biasanya terjadi antara 8-10 hari setelah terjadinya ovulasi. Bercak darah ini disebabkan oleh implantasi (implantation bleeding) atau menempelnya embrio pada dinding rahim. Munculnya bercak darah pada saat kehamilan kadang disalah artikan sebagai menstruasi. **Bercak darah ni takde berlaku..tapi ada sesetengah orang yg akan ada tanda diatas..jgn risau..jumpa je doc terus..dia akan bg ubat penguat rahim jika perlu untuk cegah dari keguguran. 10. Kram Perut Selain itu, keluarnya bercak darah biasanya diikuti oleh kram perut. Kram perut pada kondisi terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Dan kondisi kram perut ini, akan terus berlanjutan sampai kehamilan trimester kedua, sampai letak uterus posisinya berada ditengah dan diikuti oleh pinggul. **Kram perut mmg ada..tapi bila Cik na dah cecah usia kandungan 3 bulan..mase belum tahu hamil,Cik na rasa sakit pinggang..ingat nak period..tunggu takde pula keluar..kram perut tu tk sekuat rs nak period,dia on off..mengeras takde pula..cuma rasa tak selesa di bahagian ari-ari. 11. Pusing dan sakit kepala (Headaches) Gangguan pening dan sakit kepala yang sering dirasakan oleh ibu hamil diakibatkan oleh faktor fizik; rasa lelah, mual, lapar dan tekanan darah, rendah. Sedangkan penyebab emosional yaitu adanya perasaan tegang . Selain itu peningkatan pembuluh darah ke seluruh tubuh juga mungkin menyebabkan pening,jika ibu banyak bergerak. **Sakit kepala mmg ada,tapi tak teruk bg Cik na.cuma rasa mcm swings gitue..pening mmg teruk la sikit kat bahagian bawah leher,bila berjalan lebih rasa gelap mata,ingat masa tu kurang darah..:P 12. Sembelit Sembelit terjadi akibat peningkatan hormon progesterone. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga pada otot dinding usus sehingga menyebabkan sembelit atau susah buang air besar. Namun kelebihan dari keadaan ini adalah kerana peyerapan nutrisi yang lebih baik saat hamil. **sebelum tahu hamil,takde pula sembelit ke apa..cuma kerap membuang tu ada,hehe..tapi diakhir-akhir hamil sampai lepas bersalin mmg teruk la... :{ 13. Sering meludah (hipersalivasi) Tanda kehamilan ini terjadi akibat pengaruh perubahan hormon estrogen, biasanya terjadi pada kehamilan trimester pertama. Keadaan ini biasanya menghilang setelah kehamilan memasuki trimester kedua **Yang ni mcm Cik na ckp tadi la..mmg selalu sgt meludah..sbb nya air liur jadi banyak,dan pahit..rasa tak selesa dlm mulut pun jd penyebab jugak meludah ni..tapi betul tau masuk stage ke 2 dh berkurang... :) 14. Naiknya temperatur basal tubuh Jika terjadi kehamilan atau ovulasi, maka suhu basal tubuh ibu akan meningkat. Kondisi ini akan bertahan selama terjadinya kehamilan. Kondisi ini tidak akan turun ke kondisi sebelum terjadinya ovulasi. ** Suhu badan??hahaha mmg tinggi..bila malam ngan pagi,rasa kat perut..leher,dalam badan panas semacam..nak tidur pun tak selesa,resah je..ingat demam ke apa..tapi bila cek suhu tak la tinggi mana,tapi rasa panas tu lain dr demam ..rasa panas ni mmg jd selepas 2 /3 mggu period akhir..pastu terus la smpi dh lambat due period..bg Cik na la. 15. Sakit punggung Biasanya, Anda tidak punya masalah dengan sakit punggung. Namun kini, punggung bagian bawah terasa nyeri. Jika Anda benar hamil, gangguan ini akan terjadi hingga melahirkan kelak. **Mmg ya..sakit nyut2 kat tulang punggung..igt sbb ddk banyak..tapi sebelum ni tak pun..Cik na rs sakit ni smpi bersalin..hurmm..takpela. 16. Ngidam atau menolak makanan tertentu Tanpa alasan yang jelas, Anda sangat menginginkan makanan tertentu, yang sebelumnya mungkin bukan makanan favrote Anda. Atau sebaliknya, Anda tiba-tiba tak tahan dengan makanan yang selama ini jadi kegemaran Anda.  **Ngidam,sebelum tahu hamil..Cik na nak makan sgt rendang ayam mak buat,sampai balik kg.. malam2 balik..smpi kg pagi2 buta ..igt apahal..bila dh tahu hamil..asyik suka makan pisang,kurma,satay..ibarat kalo dpt mmg pergh!! :P 17. Sensitif pada bau Anda tak tahan pada segala macam bau, terutama aroma makanan tertentu. Sekirannya tak tahan, bau tertentu akan membuat Anda mual dan muntah! **Ni takde pulak..alhamddullilah..boleh je masak macam biasa,cuma Cik na mmg tak boleh bau segala ubat,jadi ubat2 utk makan masa hamil Cik na tak makan,cuma beli kat farmasi yg makan sebiji je sehari tu..ubat aje la yg tak tahan bau. 18. Gejala PMS Anda merasakan gejala PMS yang sama seperti yang Anda rasakan setiap bulan. Perut kembung, sakit pinggang, nyeri pada payudara, bahkan nafsu makan yang meningkat. Tapi,belum haid juga, ya? **Perut mmg tak selesa,kembung,peduh ulu hati pun ada..sbb tu jadi muntah bagai..nyeri kat breast tu toksah ckp la...keras semacam..tapi masa awl hamil makan tak kuat pun..sbb mual ngan muntah je lebih. 19. Positif tes kehamilan Hasil ujian test pack menunjukkan tanda positif! Apakah itu tandanya Anda benar-benar hamil? Belum tentu! Anda akan mendapat jawapan yang tepat, setelah pergi ke doktor untuk melakukan pemeriksaan USG. **Positif je terus masa cek kat klinik,pastu balik beli lain kt 7E,punya la xcited..mase test kat umah..tengah/hari mase tu..cepat je naik double line merah tu,mase tu baru lewat 4 hari,biasa kalo dh positif tu mmg hamil la,kecuali ada buat iui atau makan pil hormon. 20. Ada janin yang berkembang di dalam rahim Anda Pemeriksaan USG menunjukkan titik kecil yang bergerak-gerak di dalam kantung kehamilan?Tahniah! Jaga perkembangan si kecil hingga tiba waktunya bersalin ya,semua :P **Masa ni Cik na tak g la scan-scan,zaman kuno lagi..hahaha..sekarang lain la..3d,4d..mase awl-awl tahu mmg positif pd alat test tu je la..bila scan pun mase checkup..dah besar 3 bulan scan,dah nampak la bentuknya..hehe cuma dr pengalaman,if scan dlm 4 weeks kalo rezeki mmg akan nmpk satu bulatan,dan dalam dia ad dot kecil..itu tanda nya hamil la..tapi kdg2 ada juga yg tak nampak..so baik buat scan 6 weeks keats..jadi mcm mna??ada tak yang serupa ngan tanda2 Cik na??kalo ada insyaallah ada la rezeki tu..banyakkan berdoa ya..tahniah semua yg bergelar ibu nanti!! #nanti kak na akan ceritakan pengalaman semasa kehamilan 1st #pengalaman keguguran/tanda keguguran Terima kasih semua yg sudi singgah ke blog Cik nana. #Bacaan untuk yg dah Diijabkabul sahaja wink2!! :p

Gallery Sakit Pinggang Tanda Hamil Muda

Mari Simak Trik Mengatasi Sakit Pinggang Saat Hamil Di Sini

4 Tanda Dan Ciri Ciri Hamil Muda Pada Perut Honestdocs

Tanda Hamil 1 Bulan Keputihan Hingga Sakit Kepala

24 Ciri Ciri Hamil Anak Laki Laki Mudah Tapi Tak Terduga

Begini Tanda Tanda Awal Kehamilan

Ini Tanda Tanda Kehamilan Yang Sehat Di Usia 7 Minggu

32 Gejala Ciri Ciri Orang Hamil Muda Yang Wajib Diketahui

15 Ciri Ciri Orang Hamil Yang Wajib Diketahui

Sakit Pinggang Sebelah Kiri 5 Masalah Kesehatan Ini Bisa

Sakit Pinggang Saat Hamil Muda Umum Terjadi Ketahui

Perut Kencang Saat Hamil Jangan Panik Ini 8 Cara Tepat

Contoh Keputihan Tanda Hamil 1 Minggu Dan Ciri Ciri Tanda

Sakit Pinggang Tanda Hamil Ini Penyebab Dan Cara Mencegahnya

10 Tanda Wanita Sedang Hamil Muda Mulai Dari Sembelit

Nyeri Payudara Dan Kram Perut Tanda Kehamilan Benarkah

Keluhan Keluhan Ibu Selama Hamil Dan Yang Harus Diwaspadai

Kram Perut Saat Hamil Kenali Penyebab Dan Cara Mengatasinya

7 Tips Mengatasi Sakit Pinggang Ibu Hamil Tua Dan Muda

Medis Herbal Quality Care Sakit Pinggang Tanda Hamil Muda

Fakta Tentang Tanda Tanda Hamil 1 Minggu Ibu Hamil Dan

Rahim Sakit Saat Hamil Muda Bahaya Atau Tidak Ya

Kenali Tanda Hamil Muda Kram Perut Hingga Ngidam

5 Alasan Ada Ibu Hamil Yang Tidak Mengalami Morning Sickness

Sakit Punggung Saat Hamil Bisa Jadi Pertanda Serius

12 Gejala Hamil Yang Terjadi Tapi Jarang Disadari Wajibtau

4 Perubahan Payudara Ini Bisa Jadi Tanda Anda Hamil


Belum ada Komentar untuk "Sakit Pinggang Tanda Hamil Muda"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel